26.03.09

Горіхово-карамельний пиріг

Неймовірно, вирізку з рецептом цього пирога я зберігаю вже 10 років, проте тільки вчора взялася його пекти. Результат мене порадував - тепер вирізка має право зберігатися ще десять років.
У рецепті вказано волоські горіхи, разом з карамеллю вони утворюють прекрасну начинку для пісочного тіста. Але якщо у вас в фаворитах інші горіхи, скажімо мигдаль чи фісташки, то спробуйте з ними.
На 12 порцій (форма діаметром 26 см):
Для тіста:
350 г муки
250 г масла
200 цукру
1 яйце
дрібка солі
Для начинки:
300 г волоських горіхів
200 г цукру
100 г вершків
2 ст. л. меду
1 жовток і 1 ст. л. молока чи вершків для того, щоб змастити пиріг зверху.
1. Для приготування тіста муку просійте, вимішати з цукром і сіллю. Додайте м'яке масло і яйце і швидко замісіть тісто. Загорніть в плівку і поставте в холодильник мінімум на 1 годину.
2. Горіхи трохи подрібніть в блендері або за допомогою ножа. На сковорідці розігрійте цукор до золотисто-коричневого кольору, помішуючи його дерев'яною лопаткою. Додайте подрібнені горіхи, обсмажуйте їх кілька хвилин, поступово влийте вершки і мед. Доведіть до кипіння і охолодіть.
3. Нагрійте духовку до 200 °C. Змастіть форму жиром. Розкачайте тісто і виріжте з нього 2 коржі: один діаметром 30 см, інший трохи менший. Поставте більший корж на дно форми, сформуйте боки і викладіть на нього горіхову начинку. Зверху накрийте другим коржем і трохи притисніть краї.
4. З тіста, яке залишилося, виріжте маленькі зірочки чи сердечка, розкладіть по поверхності пирога і трошки притисніть. Збийте жовток з молоком чи вершками, змастіть ними пиріг і випікайте в духовці 40-45 хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар